Anime Önerileri #18.0 JoJo no Kimyou na Bouken

Anime Önerileri #18.0 JoJo no Kimyou na Bouken
Bu Yazıyı Puanlayın

JoJo’nun sezonlarından bahsetmeden önce genel bir tanıtım yapmak gerek. Ne ile karşılaşacağınızı bilmek için bu oldukça gerekli. Zaten JoJo serilerinin farklılıklarını da ortak temaya sahip bir seri gibi anlatmak zor.

Bu nedenle JoJo’nun genel tanıtımı diğer anime önerileri serilerimizden farklı olacak. Buna daha çok yorum içeren bir giriş yaptıktan sonra her sezonu diğer anime önerileri serileri gibi anlatacağım. Öncelikle JoJo nedir’den başlayalım:

JoJo 1986 yılında Araki Hirohiko tarafından yazılan ve çizilen bir manga serisi. Tam adı JoJo no Kimyou na Bouken (JoJo’s Bizarre Adventure) veya Türkçe adıyla JoJo’nun Tuhaf Macerası. Seri günümüzde 8. sezonu ile hala devam etmekte ve daha ne kadar devam edeceği bilinmiyor.

Serinin en önemli özelliklerinden biri ise 1993 yılında 6 bölüm olarak yayınlandıktan sonra 2012 yılında David Production tarafından yeniden animeye çevrilmesi ile birlikte mükemmel bir popülarite artışı ve ardından gelen anime ve JoJo mim (meme) kültürü. Eğer günlük hayatınızda mimlerle uzaktan veya yakından karşılaşıyorsanız JoJo mimleri ile karşılaşmış olma ihtimaliniz çok fazla. Ve bu sadece anime mimleri için de geçerli değil. Her türlü konu için olabilir.

Örneğin bu konuda en popüler olanlardan biri “to be continued” (devam edecek) mimleri oldu. Yine de bunun dışında birçoğunu da bulmak mümkün. Hatta bu konu o kadar ilerledi ki bir noktadan sonra her şey JoJo referansıdır noktasına dahi geldi.

Peki, JoJo’nun olayı ne? Bu mim potansiyeli nereden geliyor, biraz anlatalım. Öncelikle JoJo kim? JoJo kısaltması JoJo olan isimleri kapsayan kişilerden oluşan bir nesil. Birbirlerinin torunları, oğulları, kızları. İlk önce “Jo”nathan “Jo”estar ile başlayan bu kısaltma sonraki sezonlarda Kanji’si ile JoJo olarak okunan şeklinde dahi oluyor.

Geri kalanlar konularda ise neredeyse hiçbir alaka yok. Evet, serilerimizin neredeyse tek ortak noktası JoJo, yani ismi JoJo şeklinde kısaltılabilen bir karakter ve doğaüstü olayların (tuhaf maceraların) yaşandığı evren.

JoJo’ların hikayesi de her sezonla birlikte daha tuhaf, farklı noktalara gidiyor. Başlangıçta bir vampir hikayesi olarak başlayan bu öykü ikinci sezonda sütundan çıkan adamlara karşı savaşan karakterimiz olarak değişiyor. Elbette yine benzerlikler olmasına rağmen üçüncü sezona geçtiğimizde birinci sezonun temasından tamamen farklı olan bir seri ile karşılaşıyoruz.

Artık size bağlı hayalet benzeri yapılarla (Stand) olan dövüşleri anlatan bir seriye dönüşüyor ve her sezonla birlikte genel tema tamamen değişiyor. Bir sonraki sezonda slice of life olan seri, diğer sezonunda mafyalık konusuna dalıyor, diğer sezonda hapishaneye giriyor, ardından at yarışları oluyor ve güncel son sezonda ise taş insanların olduğu bir dünyaya dönüştü.

Bu kadar farklı temalara sahip olmasına rağmen genel tarzın hiçbir zaman değişmemesi size “ben hala JoJo izliyorum” dedirtiyor. Peki şimdi gelelim en önemli soruya, JoJo’nun olayı ne?

Buna elbette cevap vermek zor ve verilen cevaplar da oldukça kişisel olabilir, en azından benim vereceğim cevap öyle. JoJo temelde bir destan serisi. Yani modern bir destan. Destan anlatımına sahip olan seride her şey abartılarak anlatılıyor. Ve bu abartı anlatım kısa sürede insanı sarmayı başarıyor. Elbette bu abartı anlatıyı aktarma konusunda David Production’ın da rolü çok büyük.

Ayrıca serinin karakterlerinin başına gelen olaylar tamamen destan olayları. Kahramanın başına bir dert gelir. Bu derdin çözümünü bulmak için diyar diyar gezerler. Bu gezi sırasında türlü türlü zorluklarla baş ederler. Sonunda derdin kaynağını bulurlar ve onunla karşılaşma başlar. Bu konu birebir üçüncü sezonun konusu. Üç yaşında ata bindi mi arıyorsunuz, bu da yedinci sezonda var. Ve daha ne isterseniz.

Diğer taraftan karakter kişilikleri ve kişiler de destan karakterleri. Bilgeler, iyiler, kötüler. Tamamen iyi olan iyiler, tamamen kötü olan kötüler ve kötü olsa bile “yollarını” bırakmama gibi özellikleri destanlarda sıklıkla karşılaşılan kavramlar. Bu konuda örnek olarak ikinci sezonda “git büyü de tekrar gel” diyen kötüleri verebiliriz. Ne olursa olsun karakterlerinden gram ödün vermeyen kişiler bunlar.

Son olarak JoJo’nun her sezonundan bahsedeceğimiz yazılar olacak. Sırası ile bu sezonlardan bahsedeceğim. Ayrıca JoJo serisi tamamlanmadığı için gelecek dönemde o liste de genişleyecek. Gelecek olan sezonları da sabırsızlıkla bekliyorum.

Bu yazıya daha devam etmek mümkün ancak fazla uzatmak da istemiyorum. Zaten en az 5 yazı ile devam edeceğim. Hepinize şimdiden iyi seyirler.

Şimdilik JoJo no Kimyou na Bouken’den bu kadar. Anime tavsiyeleri ilerleyen yazılarda devam edecek. Takipte kalın.

Tüm Anime yazılarını okumak için buraya tıklayın.
Anime önerileri serisinin ilk yazısını okumak için ise buraya tıklayın.

Belph IV

Belph IV

Bir şey deniyorum...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments