Anime Önerileri #0.1 Anime Türleri Rehberi

Anime Önerileri #0.1 Anime Türleri Rehberi
Bu Yazıyı Puanlayın

Anime türlerine göz atarken çoğunlukla İngilizce (tabi bu nedenle Türkçe de) türler görürsünüz ancak bunun yanında Japonca isimli türler de bulunmaktadır. Ki yeni başlayan bir kişi için bunların ne anlama geldiğini bilmek veya tahmin yürütmek çok zor.

Bazen animeleri izlerken hiç hoşunuza gitmeyen bir serinin başkalarının çok hoşuna gittiğini görürsünüz, mesela. Bunun en büyük nedeni genellikle anime yayıncısının hedeflediği kitlenin siz olmamanızdan dolayı olması gayet mümkündür.

Bu yazıda ise myanimelist üzerinde yazan 43 türden kısa kısa bahsedeceğim. Bu sayede anime türlerini arayan kişilerin daha kolay bir şekilde türün ne ifade ettiğini anlamasını hedeflemekteyim. Ancak birçoğu isminden anlaşıldığı için onları belirtip sözlük tanımını (tdk) vereceğim. Hadi başlayalım:

Action (Aksiyon): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Bir kuvvetin, maddi bir etkenin, bir düşüncenin ortaya çıkması. İnsan etkinliğinin veya iradesinin açığa çıkması. Hareket, iş.

Adventure (Macera): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür.

Cars (Arabalar): Konusu genellikle yarış olan, araba kullanmak üzerine olan animeler.

Comedy (Komedi): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Gülmeye neden olan olay veya olaylar.

Dementia (Kafa Karışıklığı): Dementia’ya daha birçok şekilde Türkçeleştirilebilir ancak ben kafa karışıklığını tercih ettim. Normalde Psikolojik türünün bir alt dalı olan Dementia, MyAnimeList üzerinde bir tür olarak alınmış. Genellikle zihninizin sınırlarını zorlayan görsellikleri ile size birçok duyguyu aynı anda yaşatan bu tür gerçekten ilginizi çekebilir. Türü izlerken kafanızın karıştığını birçok kere hissedebileceğiniz için Türkçeleştirirken bu ismi tercih ettim.

Demons (Şeytanlar): İçinde her mitolojiden kötülük timsallerini bulundurabilen animeler.

Drama (Dram): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Acıklı, üzüntülü olayları, bazen güldürücü yönlerini de katarak konu alan sahne oyunu

Ecchi: İçinde cinsel ilişkiyi genellikle barındırmamasına rağmen bu duruma yönlendirebilme şansı olan olayları çoğunlukla barındıran, Türkçe anlamı “çapkın” olan anime türü.

Fantasy (Fantazi): Gerçek dünyadan farklı, hayal gücüne dayalı oluşturulan bir dünyada yaşanan olayları anlatan anime türü.

Game (Oyun): Genellikle bilgisayar oyunları içinde var olan karakterin hikayelerini anlatan anime türü. Oyun gerçek hayatta, bilgisayar dünyasında, paralel evrenlerde, evren içinde evrenlerde olabilir. Bu konuda bir sınırlama bulunmamaktadır.

Harem: Bir erkeğin birden fazla kızla birlikte olduğu, aşk yaşadığı veya sadece birlikte bulunduğu anime türleri. Bir kızın birçok erkekle bulunduğuna ise reverse harem denir.

Hentai: İçinde cinsel ilişki bulunan anime türü. Türkçe anlamı “sapık”. Elbette bu tür için örnek vermeyeceğim.

Historical (Tarihsel): Geçmiş çağlarda yaşanmış olaylardan temel alarak anlatılan animeler.

Horror (Korku): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Bir tehlike veya tehlike düşüncesi karşısında duyulan kaygı, üzüntü.

Josei: Genellikle 18-25’den başlayarak daha da büyük yaşta bulunan kadınlara yönelik olan anime türü.

Kids (Çocuklar): Genellikle çocuklara yönelik olan anime türü.

Magic (Büyü): Sihir tarzı yetenekleri bulunan karakterlerin bulunduğu anime türü.

Martial Arts (Dövüş Sanatları): Yumruk yumruğa, tekme, yakın dövüş silahları ile yapılan dövüşleri içeren anime türü.

Mecha (Robotik): İçinde teknoloji ürünü robotları bulunduran anime türü. Robotların kullanım alanları elbette oldukça çeşitli olabilir.

Military (Askeri): İçinde savaş ve özellikle askerleri bulunduran anime türü.

Music (Müzik): İsminden anlaşılan bir tür. Sözlük tanımı; Birtakım duygu ve düşünceleri belli kurallar çerçevesinde uyumlu seslerle anlatma sanatı.

Mystery (Gizem): İçinde gizli olayların bulunduğu ve genellikle ana karakterlerin bu gizemleri çözmeye çalıştığı anime türleri

Parody (Parodi): Genellikle suyu çıkarılan bazı türlerle dalga geçmek için yapılan animeler.

Police (Polis): Polisiye, dedektiflik konularını içeren animeler.

Psychological (Psikolojik): İçinde ruh bilimsel öğelerin bulunduğu animeler.

Romance (Romantik): İçinde iki kişinin ilişkisini barındıran animeler.

Samurai (Samuray): Eski japon savaşçıları samurayları içeren animeler.

School (Okul): Okul ortamında geçen animeler.

Sci-Fi (Bilim Kurgu): Teknolojinin ilerlediği gelecekte veya paralel evrenlerde geçen animeler.

Seinen: 18-25’den başlayarak daha da büyük yaşta bulunan erkeklere yönelik olan anime türü.

Shoujo: 13’den başlayarak daha da büyük yaşta bulunan kadınlara yönelik olan anime türü.

Shoujo Ai: Kadınları kadınlarla olan romantik ilişkilerini anlatan (lgbt) anime türü. İçinde genellikle fiziksel ilişki barındırmaz.

Shounen: 13’den başlayarak daha da büyük yaşta bulunan erkeklere yönelik olan anime türü.

Shounen Ai: Erkekleri erkeklerle olan romantik ilişkilerini anlatan (lgbt) anime türü. İçinde genellikle fiziksel ilişki barındırmaz.

Slice of Life (Hayattan Kesit): Günlük hayatta görebileceğimiz tarzda olayları anlatan animeler.

Space (Uzay): Uzay boşluğunda geçen animeler.

Sports (Spor): İçinde farklı spor branşlarını bulundurabilen anime türü.

Super Power (Süper Güç): Normal insanlarda olamayacak güçlere sahip karakterlerin bulunduğu animeler.

Supernatural (Doğaüstü): Normal dışı olayların bulunduğu animeler.

Thriller (Gerilim): Sıkıntılı, gergin havanın bulunduğu animeler.

Vampire (Vampir): Doğaüstü yaratıklardan biri olan kan içen vampirleri içeren anime türü.

Yaoi: Erkekleri erkeklerle olan romantik ve fiziksel ilişkilerini anlatan (lgbt) anime türü. İçinde genellikle fiziksel ilişki barındırır. Elbette bu tür için örnek vermeyeceğim.

Yuri: Kadınları kadınlarla olan romantik ve fiziksel ilişkilerini anlatan (lgbt) anime türü. İçinde genellikle fiziksel ilişki barındırır. Elbette bu tür için örnek vermeyeceğim.

İşte listenin sonuna geldik, sanırım böyle bir liste başka hiçbir yerde hazırlanmadı. Zaten neden hazırlanmadığını da anlayabiliyorum. Bu listede önerilen seriler en iyi seriler değil, en popüler olanlardır. Bunu göz önünde bulundurarak izlemenizi tavsiye ederiz.

Belph IV

Belph IV

Bir şey deniyorum...
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments